CLANEK

 

Khoiba hlásí návrat s novým singlem "Stoke The Fire"

Khoiba zkraje letošního roku dala o sobě po dlouhé době vědět, přesněji 14. ledna na svém facebookovém profilu publikovala status s novou společnou fotografií a že chystá nový singl. Ten si právě odbyl svou premiéru v pátek 14.4. na streamovacích službách Deezer, Spotify, online platformách iTunes, Google Play a dostal jméno "Stoke The Fire". Následně bychom se měli dočkat i regulérního třetího alba, které je plánováno k vydání v příštím roce u Minority Records.

 

"Nejlépe bych to vyjádřila tak, že se nám prostě stýskalo. Já za sebe můžu říct, že jsem si vyzkoušela hudební spolupráci s kdekým, ale v hudbě, kterou děláme spolu s Filipem, se nejvíc cítím "doma". Dále tam u mne popravdě patří nějaká síla nostalgie, Khoibu v té předchozí éře mám zasazenou do velmi intenzivního období v mém životě a soudě podle reakcí na náš návrat myslím, že nejsem sama," reaguje s úsměvem k návratu sama Ema Brabcová a dodává: "Prostě, že nám nějak utvářela životy. V neposlední řadě mám Khoibu spojenou s mým nejoblíbenějším místem na světě a to je chata mých rodičů v Brdech. Tam vznikala a vlastně zase znovu vzniká gro khoibí tvorby. A možná ani není třeba žádné vysvětlování, prostě mi to dává smysl a to se nad tím ani nemusím nijak sáhodlouze zamýšlet!"

Khoiba

Khoiba se nečekaně odmlčela po vydání druhé řadovky "Mellow Drama", kdy se cesty obou hlavních aktérů - Emy Brabcové a Filipa Míška rozešly. Prvním (sice nepřímým) náznakem o jejich návratu byl nový remix skladby "Ohio (Asymmetric Rework)", o který se postaral techno producent Inigo Kennedy a v limitovaném nákladu na dvanáctipalcovém singlu jej vydal belgický label Token. Desky se celkem záhy rychle rozprodaly a ze samotného remixu se loni stal v zemích Beneluxu klubový hit. Duo se nyní vrátilo ke společné studiové práci a pokusí se navázat na prvotní fázi svého fungování a včlenit nové hudební obzory nabité během projektů v uplynulém mezidobí. "Stoke The Fire" je tak novou startovací metou k budoucímu celku.



"Stoke The Fire" tedy po letech vychází z toho, na čem byl postaven zvuk Khoiby. Éterický hlas Emy ani po letech neztratil nic ze své poutavosti a naléhavosti, což neméně dokresluje i důmyslný, lehce mysteriózní, text se zákoutími k zamyšlení a reminiscenci osobních pocitů. Filip v mezičase nabral další zkušenosti, třeba coby Dikolson a "Stoke The Fire" protkal mnohem intenzivnější působností elektroniky, se kterou se s vlastní lehkostí naučil laborovat. Samotná skladba postupně graduje a utahuje smyčku atmosfér. Ti, kteří na Khoibu nedali nikdy dopustit, náhle získávají nečekanou návnadu na celé album a bude zajímavé sledovat, jak ve finále bude vlastně znít.

Khoiba

Biografie Khoiba:

Filip Míšek a Ema Brabcová se prvně potkali ve skupině Roe-Deer, která vznikla v létě roku 1999 a se kterou natočili dvojici alb "Everforever" (2001) a "Aquaparty" (2003). Avšak již během existence Roe-Deer začali vytvářet svůj vlastní projekt - Khoiba. Ten dal o sobě vědět velmi ceněným épéčkem "Dilemma" (2002), na němž vynikal Filipův cit pro detail a zvukové laborování na hranách trip hopu. Svou tvorbu však popisovali jako "atmosferický pop plný melancholie a pozitivních emocí". "That Reason EP" bylo remixovým/alternativním obrazcem skladeb z "Dilemma EP" a přineslo i titulní skladbu, která byla přemostěním k velkému debutu "Nice Traps" (2004). Před druhou deskou "Mellow Drama" (2007) vyšlo experimentálnější épéčko "It's All Recorded". Obě alba vydalo v Německu vydavatelství Mole Listening Pearls, jež vypustilo vinylový singl "Ohio" coby poslední nahrávku Khoiby po nečekaném odchodu Emy Brabcové z kapely 5. května 2008. Následně se každý rozešel jinou cestou, Filip v sólovém projektu Dikolson a Ema zakotvila v kapele Luno.

"...křehké, ve své podstatě popové melodie a neotřelé, leckdy sympaticky mimózní elektro-kytarové aranže sem tam okořeněné vzletnými smyčci. To vše dohromady způsobilo, že se Khoiba rázem stala jedním z největších tuzemských hudebních příslibů."

musicserver.cz

"...chilloutové vyznění dotváří dospělý, ale místy i naivní zpěv. Ema Brabcová zvládá velký rozsah - a jak už bylo naznačeno - střídá barvy hlasu. Všechny jsou správně poutavé až uhrančivé."

Musiczone

"…písničky Khoiby je možno přirovnat ke květinám, které své kouzlo odhalují cudně a pozvolna. Nejprve nalákají nespornou melodickou přitažlivostí a posléze se rozvinou do netušené krásy pomocí zvukových hrátek, které se odehrávají jakoby mimochodem v druhém plánu."

Rock & Pop

Odkazy:

http://www.khoiba.org
https://www.facebook.com/kh0iba
http://www.minorityrecords.com

Diskografie:

Dilemma CDEP (Globus Music, 2002)
That Reason CDEP (Globus Music, 2003)
Nice Traps CD (Globus Music, 2004)
It's All Recorded CDEP (Globus Music, 2005)
Tortourism - live DVD (Globus Music, 2006)
Mellow Drama CD (Globus Music, 2007)
Stoke The Fire EP (Minority Records, 2017)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016