CLANEK

 

The Prodigy: "You´ve never heard before..."

Už jste zahájili přípravu na koncert The Prodigy? Že ne? Tak mrkněte třeba na výjev, který nemohli spatřit ani pamětníci pražského koncertu z června 1995.

 

"We are gonna do something, you´ve never heard before. When I say you´ve never heard before, I mean this is the first time it has ever been played," zahlásil před dvaceti osmi lety Maxim Reality na pódiu bělehradské haly Pionýr. A pak The Prodigy ve světové premiéře do publika nahustili "Breathe" – nejhranější skladbu své koncertní historie. Některé dostupné statistiky tvrdí, že do dnešních dnů zazněla z Liamových mašinek a úst Maxima a Keitha přibližně devětsetkrát. Vezmeme-li v úvahu nevyplněné setlisty z některých koncertů, bude toto číslo patrně ještě vyšší.


Bezvýslednému šílenství by se pak rovnala snaha vyčíslit, kolikrát celkově se "Breathe" roztočila v domácích přehrávačích, na talířích gramofonů, v barových jukeboxech, nebo kolikrát na té poslední venkovské diskotéce, kdekoliv na světě táhla celou "technosérii". Každopádně díky ní a podobně veleúspěšným skladbám "Firestarter" a "Smack My Bitch Up" z alba "The Fat Of The Land", se mohli The Prodigy dostat do hledáčku mainstreamových médií, stejně jako postupně dobývat rockové festivaly (třeba německý Rock Am Ring nebo i baštu českých rockerů – festival Trutnov), aby zároveň nepřestávali být respektovanou veličinou elektronické scény. Byť nemálo těch, kteří je milovali od prvních dnů, by později místo kytarových riffů vzalo raději šestkrát debutové album "Experience".

Jaroslav Holý

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016