RECENZE

 

Filmová recenze: Muž na laně

V kinech se stále předvádí Brüno, největší rakouská gay celebrita od Arnolda Schwarzeneggera. Částečná autenticita a šílená perverzita z filmu dělá to nejzábavnější a nejdůmyslnější za poslední dobu. Nyní se k němu přidává pro změnu extrémně napínavý dokument o chlapíkovi, co ilegálně přešel po ocelovém laně mezi "dvojčaty".

 

"To me, it's really so simple, that life should be lived on the edge. You have to exercise rebellion. To refuse to tape yourself to the rules, to refuse your own success, to refuse to repeat yourself, to see every day, every year, every idea as a true challenge. Then you will live your life on the tightrope."

Před pár dny se médii roznesla zpráva, že švýcarský provazochodec Freddy Nock vystoupil po kabelu lanové dráhy na nejvyšší horu Německa. K Zugspitze, jenž leží 2962 metrů nad mořem, se dostal po laně měřícím necelý kilometr. Rekordní a fascinující výkon. Leč pokud se chcete dozvědět, co všechno obnáší podobné skotačení, při kterém jde často o život, jednoznačně se podívejte na Muže na laně.

Ten totiž vypráví o "uměleckém zločinu století", který byl spáchán 7. srpna 1974. Tehdy si Philippe Petit, francouzský pouliční umělec, kapesní zloděj, iluzionista a eskamotér, na truc zákonům uskutečnil sen – přešel mezi budovami newyorského Světového obchodního centra, v té době nejvyššími stavbami světa. A jestli si někdo myslí, že tehdá stačilo přijít a s akrobatickým talentem už to šlo samo, nemůže se více mýlit.

Ono to opravdu není jen tak, natáhnout ve výšce 417 metrů 43 metrů dlouhé a 200 kilogramů vážící ocelové lano. Musíte mít tým spolupracovníků, kterým bezmezně důvěřujete, jelikož každá chybka je schopná ukončit dlouhé přípravy během pár vteřin. Dále to chce dát do kupy perfektní plán, jak potřebný materiál dopravit nenápadně až na vrcholek, protože ochranka vám to jen tak nepovolí. A když se všechno nějakým zázrakem podaří zkonstruovat, přihlásí se o pozornost povětrnostní podmínky. Klidně si totiž můžete blbnout s osmimetrovou tyčí pár metrů nad zemí, ale mezi dvěma mrakodrapy se rovnováha radikálně pozmění, když okolo vás fučí jako blázen.

Angličan James Marsh měl k dispozici natolik atraktivní látku, že si dovolil dokument pojmout jako extrémně napínavý thriller. A povedlo se to na výbornou. Předloží nám motivace, přesune pozornost k náročnému plánování a řešení zádrhelů, které by během realizace mohli nastat, a nakonec Muže na laně vygraduje pomocí samotného provedení. Některé situace jsou samozřejmě rekonstrukcí (jak jinak ukázat kupříkladu schovávání se před hlídači), což naštěstí ničemu nevadí. Unikátní provazochodecký výkon má totiž takové uhrančivé kvality, že po pár minutách budete "v tom". Budete Phillipovi fandit, bát se o něho a přát si, aby to teď vyšlo.

 A když k tomu dojde a v dobových záběrech vidíte, jaké dělá sympatický a entusiasmem překypující Francouz v obrovské výšce kousky, budete cítit uspokojení a radost. Pomocí hudby Michaela Nymana se z Muže na laně chvílemi stává až meditativní záležitost. Minimálně na pár minut film funguje jako spolehlivá motivace dělat skutečně vše proto, abychom si splnili své sny. Plynule vyvolávat takové emoce pomocí dokumentu je podobný kumšt jako přecházení mezi World Trade Center. Což mimochodem poznali i akademici, kteří tomuto filmu přidělili Oscara za nejlepší dokument minulého roku.

Hodnocení: 100%

Muž na laně
Česká premiéra: 3. září 2009
Velká Británie, 2008, 94 minut
Režie: James Marsh
Scénář: Philippe Petit
Kamera: Igor Martinovic 
Střih: Jinx Godfrey
Hudba: J. Ralph
Hrají: Philippe Petit, Jean François Heckel, Jean-Louis Blondeau, Annie Allix, David Forman, Alan Welner, Mark Lewis, Barry Greenhouse, David Demato a další

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016