RECENZE

 

Hudební recenze: Apparat - Krieg Und Frieden (Music For Theatre)

Berlínský rodák Sascha Ring a.k.a. Apparat se rozhodl, že pro tentokrát nedojde z jeho strany k propagaci jeho posledního alba (vyšlo 15. února via Mute). Neposkytuje jediný rozhovor, ani se nechce účastnit jakéhokoli promo maratonu. Apeluje na posluchače, aby mezi sebou album sdíleli a právě oni se tak stali jeho "propagační mašinou". Sascha se nejdřív orientoval na produkci techna pro taneční parkety, později se však přesunul k ambientu, alternativě, elektru a teprve nedávno se začal víc zajímat o aranžmá jednotlivých zvuků než o samotné beaty. Na album "Krieg Und Frieden" je právem hrdý a sám k němu prohlašuje: "je plné nedokonalostí, protože bylo vytvořeno lidmi." Úplně dokonalé jsou přitom jeho vystoupení, jak už jsme se mohli u nás několikrát přesvědčit, a to další se odehraje už 21. května. Rozhodně si tedy novou desku naposlouchejte pěkně od začátku do konce, tak jako jsem to před pár dny udělala já... Stojí to vážně za to!

 

Album vzniklo z popudu Sebastiana Hartmanna, jednoho z největších inovátorů současného německého divadla, který Saschu vyzval, aby se podílel na vytvoření soundtracku k inscenaci významného Tolstého díla "Vojna a mír". On nejenže hudbu složil, ale v divadle při představení i živě vystupuje, což mi přijde naprosto geniální a jedinečné. Na vytvoření soundtracku participovali i další umělci a nahráli ho ve studiu s využitím živých nástrojů – Phillip Timm (cello) a Christoph Hartmann (housle).

Apparat

"Krieg Und Frieden" (Vojna a mír) je album plné emocí. Částečně bojuji s pocitem, že je to víc relaxační než divadelní hudba. Jde o vyložený ambient, na který se Sascha specializuje. Není v něm žádná konvenčnost, nic, co byste čekali ve spojení s Tolstým a válečnou atmosférou. Naopak - je velice klidné. Senzitivní zvuky, nepříliš výrazné beaty, efekty, abstrakce, fantazie, žádná jednotvárnost. "Lighton" má ze všech skladeb nejlepší aranžmá, lehké beaty, vokály hladící uši ve výškách i hloubkách a prostupující bzučení (to snad ani jinak nejde popsat - jako kdyby vám někdo vysílal konejšivé frekvence přímo do mozku). Měkkost a poddajnost celé kompozice předpokládá, že si ji buď zamilujete, anebo ji budete nenávidět. Celé album připomíná ticho před bouří, která nikdy nepřijde.

Apparat
Jedna skladba navazuje na druhou, a když nesledujete playlist, tak si pomalu ani neuvědomíte, kde jedna končí a druhá začíná. Proto bych se při poslechu bez shlédnutí divadelní hry asi nespokojila s tím, kdyby mi autor skladby kvůli představení "trhal" na jednotlivé kousky. Pro mě je to zatím ten nejplynulejší hudební celek složený k divadelní hře, který jsem kdy slyšela, což je dobře i špatně. Album mi přijde neukončené, jako kdyby na něm měli muzikanti ještě pracovat. Na přehrávači bylo nevědomky nastavené tlačítko "Repeat" a tak jsem si vůbec nevšimla, že mi hraje deska znovu od začátku. Poslední track "A Violent Sky" na mě vůbec nepůsobí závěrečným dojmem, ale dejme tomu, že i "Vojna a mír" má otevřený konec a jestli ne, tak mi chybí skladba, která tuhle proudící řeku vlije do moře a někde ukončí. Hledám nějaký ten "boom", který mě dostane zase zpátky do reality...

Představení by mě vážně zajímalo - musí to být skvělý zážitek a vytržení ze stereotypu, který v divadlech často vídáme. Tím, že vím, že to není album vytvořené jen tak pro posluchače, ale že se k němu něco pojí, tak podněcuje daleko víc moji představivost. Několikrát jsem se ptala sama sebe: "K jaké scéně tahle skladba asi patří? Co se tam v tuhle chvíli může dít?" Přimělo mě to k přemýšlení a najednou si chci "Vojnu a mír" přečíst, i když jsem se téhle knize vždycky bránila. Holt nikdy nevíte, jak vás život překvapí a co vás přinutí udělat něco, o čem byste si mysleli, že vás vůbec nezajímá. Tohle všechno vlastně dělá hudba - ukazuje nám, že to, co slovy formulujeme příliš dlouze a neobratně, se dá bezprostředně, elegantně a s rozmyslem vyjádřit i v jedné jediné minutě...

Hodnocení: 97%

Tereza K.

foto: archiv

Info

Interpret: Apparat
Album: Krieg Und Frieden (Music For Theatre)
Label: Mute
URL: www.apparat.net
Styl: leftfield, post rock

Zdroje a odkazy:

http://www.apparat.net/?cat=4
http://www.last.fm/music/Apparat/+wiki
http://mute.com/apparat/krieg-und-frieden-music-for-theatre
https://www.bpitchcontrol.de/artists/apparat/biography-EN
http://mog.com/artists/bio/mn282372/apparat

Německý projekt Apparat se znovu představí v České republice a to 21. května v Divadle Broadway, v rámci akce Conference!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016