RECENZE

 

Hudební recenze: Rhys Fulber - "Collapsing Empires"

Když je techno krásné... Tak ho obvykle dělá někdo, kdo má cit. Rhys Fulber emocemi doslova oplývá. Ovšem servíruje je na poněkud indutriálním podnosu...

 

Rhys Fulber je zkušený a činorodý muzikant známý především z legandární kapely Front Line Assembly, i když jeho hudební realizace zde zdaleka nekončí. Skrývá se například za projektem Delerium či Conjure One. Pokud však tvoří pod svým civilním jménem, jeho hudba je čistě elektronická a většinou bez zpěvu.

Rhys Fulber

Poslední album, které v tomto duchu vydal, se jmenuje "Collapsing Empires" na značce Sonic Groove a je jen pár měsíců staré. Je to v pořadí jeho čtvrtá deska, přičemž EP a singlů má na svědomí podstatně víc. Žánrově bych toto album zařadila do kategorie Techno, i když výrazně přesahuje základní parametry tohoto žánru. Nekonformní a osobité pojetí každého jednoho tracku na albu ukazuje, že Rhys dokáže brilantně pracovat se zvuky i kompozicí.

Rhys Fulber


Ve většině případů jsou skladby postaveny na tvrdém industruálním základu, na který se postupně vrství více či méně abstraktní zvuky a napínavé plochy. Rytmicky jde jak o jasný rovný techno beat, tak o hromadu polámaných variací. Někdy je rytmika přímočará a explicitní, jindy zase jakoby latentní.

Některé skladby jsou spíše hypnotické a monotónní s prvky ambientu, jiné naléhavější a rytmicky hodně pestré a živé. V každém případě je to vždy hudba s propracovanou dramaturgií a silným obrazotvorným potenciálem. Letité zkušenosti s tvorbou elektronické hudby se zde rozhodně nezapřou.


Rhys Fulber patří mezi mé oblíbené hudebníky nejen jako sólista, ale i díky kapele Fronline Assembly, kterou si s chutí znovu a znovu pustím. Jako bonus vám sem hodím pár linků na jeho starší tvorbu, aby bylo jasnější, jak různorodé to Rhys má...

Rhys Fulber - "Chemical" feat. Jeza

Rhys Fulber - "My Church"

Rhys Fulber - "Palace Of Pioneers"


nika77

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016