ROZHOVOR

 

Fallen Gemini: "Naše scéna není zas tak velká..."

Fallen Gemini. Jméno, které není pro každého, kdo se alespoň trošku zajímá o zlomenou scénu, žádnou novinkou... Už řadu let působí jako DJ ve známé tuzemské Liquid DnB Crew, ale od loňského roku také coby promotér oživuje kultovní klubovou noc Take Control. Nejen o jeho začátcích a plánech budoucích se točil náš následující rozhovor, ve kterém se dozvíte spoustu zajímavostí, které pro vás letos tento talentovaný DJ a promotér připravuje.

 

Na rozjezd jedna tradiční otázka, Vašku... Jak se daří v novém roce 2019?

Ještě jsem se ani nevzpamatoval z toho loňského a už jsem zase naplno v procesu. :) Letos toho mám v plánu fakt hodně, takže není na co čekat...

Jaká byla tvá cesta k elektronické hudbě, konkrétně pak k drumandbassu, který je tvým stěžejním žánrem?

K elektronice jako takové jsem přičichl už na přelomu tisíciletí díky filmu The Matrix. Na soundtracku člověk najde věci od jmen jako The Prodigy, Rob Dougan, Propellerheads nebo Hive. Tou dobou pro mě ale pořád hrála prim rocková muzika. K drum´n´bassu jako takovému jsem si pak našel cestu zhruba o 10 let později. Kromě "klasik" jako Pendulum mě v té době k D´n´b přivedlo zjištění, že v Děčíně, kde jsem tehdy bydlel, žije skvělý český producent wrm. Jeho tracky a mejdany lokální DCGround crew to všechno začaly.

Fallen Gemini

A jak ses vůbec dostal k DJingu?

Tak nějak přirozeně... Jak mě ta hudba bavila, tak jsem tíhnul k tomu se taky aktivně zapojit. A když jsem se pak rozhodoval, jestli produkce, nebo DJing, DJing pro mě byla jasná volba. :)

Vzpomeneš si ještě na svůj úplně první gig?

Jasně, pouštění písniček z noťasu pro pár kámošů, co se přišli vyblbnout, nic lepšího si snad ani nemůžeš přát... První regulérní hraní z playerů bylo, tuším, v roce 2012 na děčínské klubovce !Grounded. Zahrát si tam byl jeden z mých snů, když jsem začínal, a stálo to za to!

Fallen Gemini

Už dlouho působíš jako DJ a promotér ve známé Liquid DnB Crew... Jak ses k této partičce dostal?

Na jaře 2014 byl na Liquid Flight v Crossu Lenzman a já vyhrál DJ contest na "opening slot" této akce. Nějak jsme si tam asi padli do noty, ještě se párkrát potkali, a v létě mi psal Tom (Runky), jestli bych se k nim chtěl přidat. Což byla samozřejmě nabídka, která se neodmítá, a další splněný sen. Tou dobou moc "vidláků" šanci hrát pravidelně v Praze nedostávalo. :)

Od loňského roku máš pod palcem známou párty Take Control, kde se jako hosté představili například Enei nebo Alix Perez. Jaký z toho máš pocit a co chystáš s touto klubovou nocí pro letošní rok?

Na Take Control se podílíme jako Far Horizon ještě s Melliferou a s klubem Storm. Rádi bychom tuhle legendární klubovku zase dostali do širšího povědomí fanoušků deep / techy / neurofunk drum & bassu, proto vybíráme jména jako ta již zmíněná. Letos začínáme 6. dubna, hosty budou Bredren a Chris.SU, kromě nich se pak za mixem ukáže i spousta tváří známých z historie této klubovky. Víc toho zatím prozradit nemůžu, ale pokud sledujete naši FB stránku či skupinu, nic vám neunikne.

Fallen Gemini

A která zajímavá jména bys jako promotér rád na párty přivezl? Kteří interpreti v současné době podle tebe stojí nejvíc za pozornost?

Uf, tak to by vydalo na hodně dlouhý seznam. Promotérskou třešničkou by pro mě byli Siren, pokud to ještě někdy dají dohromady. Interpretů dám k dobru několik - Abstract Elements, Des McMahon, Dilemma, Eastcolors, Filip Motovunski, Jam Thieves, Kid Drama, Lakeway, Missin, Mitekiss, Need For Mirrors, St.Iff, Sweetpea. Ale je jich mnohem víc...

Jak bys ohodnotil tuzemskou elektronickou scénu a jakým směrem se podle tebe bude v dalších letech ubírat?

Elektronická hudební scéna u nás zažívala v posledních letech nepřetržitý boom. Tahle bublina už podle mě ale splaskla a je jen na nás, jak se s tím vypořádáme. Musíme si uvědomit, že naše scéna není zas tak velká, jak bychom si možná přáli, na druhou stranu je celkem aktivní a koncentrovaná. Je proto třeba spolupracovat, v rozumné míře sdílet informace a zkušenosti, vychovávat posluchače a zbytečně si nedělat naschvály. Tahle část je určená hlavně promotérům, klubům a festivalům, ale je potřeba také zmínit posluchače a fanoušky; i oni se musí zapojit, pokud si chceme tu úžasnou četnost a variabilitu akcí, na kterou jsme si v posledních letech zvykli, zachovat. Tímhle směrem je to poselství jednoduché - choďte na akce, kde hrají vaši oblíbení producenti a DJs. Často čtu diskuze na sociálních sítích, lidi tam volají po určitých jménech, ale pokud je sem nějaký promotér pozve, najednou je to pro ně moc daleko, v nevhodný termín nebo na špatném místě. Bez té zpětné vazby v podobě návštěvnosti to nemůže fungovat. Celé se to smrskne na pár jmen, která vyprodávají kluby, a ta se tu pak točí jak na běžícím páse. Věřím tomu, že tohle nikdo z nás nechce...

Fallen Gemini

Co ty a vlastní produkce?

Už mnoho let pouze v teoretické rovině. :)

Jaké máš plány pro letošní rok? Máš už nějaké zajímavé bookingy?

Jak už jsem řekl na začátku, plánů je hodně, takže zmíním jen to, co mě čeká v následujících týdnech. Asi nejzásadnější je Beats Evolution Conference 2019, která proběhne 22. a 23. února ve Stormu. Letos jsme se ji rozhodli otevřít i dalším žánrům elektronické hudby mimo D´n´B, což znamená spoustu práce navíc, ale také zajímavější a bohatší program pro všechny, kteří mají tuto hudbu rádi. Pokud se chcete dozvědět něco o produkci a DJingu od našich předních producentů, poslechnout si diskuzi důležitých postav tuzemské scény na různá aktuální témata či pokud byste rádi slyšeli zpětnou vazbu k vaší vlastní tvorbě od místních labelů, rozhodně to nepropásněte. Vstup na konferenci je po registraci skrz formulář na webu www.beatsevolution.cz zdarma. Dále se i v letošním roce podílím na organizaci ankety Czech & Slovak Drum and Bass Awards, 1. kolo hlasování momentálně probíhá a výsledky se budou vyhlašovat také koncem února. Co se týče hraní, od začátku roku už se soustředím pouze na náš společný projekt Far Horizon (s manželkou Lee), v lednu se objevíme na akci Let It Roll Winter warm-up v Roxy a v březnu se vypravíme do Olomouce. Samotného mě pak v lednu čeká residentní Liquid DNB Crew mejdan Double Trouble v Crossu, kde se tentokrát na naší stage představí skvělí Mutated Forms. Na to se moc těším!

Fallen Gemini

Prozradíš nám zajímavou historku, která se ti stala při návštěvě nějaké párty, nebo při hraní?

Těch je spousta. :) Teď na mě nedávno vykoukla vzpomínka z novoročního hraní pár let zpět. Bylo to v Shadow Café v Karlíně, kdy nám tenkrát na jednom z vlastních přehrávačů (Pioneer CDJ-800) přestalo fungovat tlačítko "PLAY". Dali jsme hlavy dohromady a vyřešili to jako správné zlaté české ručičky tím způsobem, že jsme si vždycky s dalším novým trackem na tlačítko "CUE" postavili půllitr s pivem, a takhle odehráli celý mejdan.

Tvých aktuálních TOP 5 a pět tvých "srdcovek" dáš?

Aktuálně:

Circuits - "Inertia"
ElectroSoul System & Liquitek - "Whatever Makes You Tribal"
MD & Koherent - "Syntax"
Macky Gee - "Tour" (Pulse Bootleg)
St.Iff - "Behold The Villain"

Srdcovky:

Alix Perez - "Behind Time"
Calibre feat. Diane Charlemagne - "Bullets"
dBridge & Vegas - "True Romance"
Ed Rush & Optical - "Medicine" (Matrix Remix)
M.I.S.T. - "Outerspace"



Blížíme se ke konci našeho rozhovoru, máš nějaký vzkaz pro naše čtenáře na závěr?

Všem čtenářům přeji jen to nejlepší v roce 2019, ať se jim daří a plní se jim jejich sny a cíle. Zároveň bych jim rád poděkoval za to, že ještě čtou. Přijde mi, že takových lidí je rok od roku méně a je to (bohužel) znát. Přeji jim, aby pro ně rok 2019 byl plný skvělých hudebních zážitků a doufám, že se s mnohými z nich na některé ze zmíněných akcí potkám.

Díky za rozhovor a ať se ti v novém roce daří!

Taky děkuji a ať se daří i vám!


Ptal se stanjah v lednu 2019.

foto: archiv

Sledujte také:

https://www.facebook.com/fallen.gemini.lqdnb/
https://www.facebook.com/FarHorizonDnB/
https://soundcloud.com/far-horizon-dnb

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016