ROZHOVOR

 

Black Sun Empire: "Není to jen o hlasitosti a agresivitě..."

Povedený nizozemský trojlístek Black Sun Empire je ve hře už přes dvě dekády a stále má co nabídnout, jak jste se ostatně mohli přesvědčit před pár dny v klubu Roxy. My máme velkou radost, že si na nás Sacha Milan Heyboer udělal čas a v příjemném povídání jsme zmapovali jak minulost tohoto tvrdého projektu na poli D´n´B, tak jsme mohli nahlédnout i do blízké budoucnosti. Teď už víme, jak vlastně BSE svou specifickou hudbu tvoří, jak jsou spokojeni s letošním vyhráváním po světě, co si o nás myslí, i na co si máme dát pozor. Tak hezké čtení a už teď se těšme na jejich návrat... 

 

Jak se vám zatím letos daří? Zavzpomínejte na nějaké kluby nebo festivaly, na kterých jste zažili nezapomenutelnou atmosféru...

Letos je to zatím opravdu super se spoustou dobrých klubů a festivalů. Přestěhovali jsme naše studio na nové místo, kde to zní mnohem lépe, takže jsme moc šťastní!

Letos jste oslavili dvacet let na scéně. Jaký je to pocit tvořit historii D´n´B tak dlouhou dobu společně?

Při tvorbě pokaždé postupně využijeme veškerý prostor k tomu, aby se z počátečních nápadů stal nový track, což je pro nás velmi důležité. Nemyslím si totiž, že by nám to fungovalo, pokud bychom byli celou dobu společně zavření ve studiu. Takže studia máme tři a všechno ostatní ohledně fungování labelu a organizování akcí je pro naši práci i hobby tím příjemným rozptýlením.

Black Sun Empire

Můžete nám prozradit, jak jste se dali dohromady a co vás udrželo pohromadě celou tu dobu?

Spolu s Reném jsme elektronickou hudbu začali skládat v 16ti letech, Micha hrál tehdy v několika projektech a připojil se o trochu později. Takže to je skutečně hodně dlouho... Když jsme začínali, bylo to jen hobby a plnili jsme si sny. Když se věci začaly kupit, zvolili jsme pro další fungování naprosto jednoduchý a férový byznys. Takže nikdy jsme u nás neřešili finanční potíže kvůli tomu, že se něco nepovedlo na 100%. Také se i nadále snažíme být o krok napřed, a v neposlední řadě je to přátelství, které nás drží takto pospolu. :)

Pokud se nepletu, váš label BSE Recordings jste založili už v roce 2002. Jaká jsou kritéria pro výběr producentů? Máte nějaké specifické požadavky?

Aktivně už pod touto značkou nevydáváme, každopádně labelu Blackout se opravdu daří! Mám pocit, že hudba, kterou chceme vydat, by v sobě měla mít něco neuchopitelného. Není to jen o hlasitosti a agresivitě, důležitá je i melodická stránka věci a ten track musí mít i originální atmosféru. Ideální je, když se jedná o nějaký snadno zapamatovatelný kousek, nicméně to musí znít i samo o sobě prostě dobře...



Podobný dotaz směřuje i k produkci... Máte za sebou mnoho kolaborací a váš zvuk je docela specifický. Jak vypadá samotný proces spolupráce? Vybíráte si sami  interprety, nebo to oni přichází za vámi?

Převážně se na společných věcech domlouváme s přáteli, nebo s lidmi, kteří mají zajímavý zvuk. Kupříkladu takto vznikly letos společné věci se jmény jako Noisia, State of Mind, Prolix, Mefjus, Imanu, Camo & Krooked a Buunhin. Nejsme si jistí, zda stihneme všechno vydat letos, ale je pro nás určitě hodně inspirativní sledovat, jak k muzice zrovna tihle lidé přistupují...

To samé platí i o remixech... Za vaši kariéru už si hodně producentů pohrálo s tracky Black Sun Empire. Jak to funguje v praxi? Dáte všem volnou ruku, nebo si pečlivě vybíráte, komu daný track svěříte? 

Pro jisté projekty poptáváme remixy a máme jen nějakou základní představu o tom, jakým směrem by se to mohlo ubírat a pak už si jen poslechneme názory protistrany...

Black Sun Empire

Jak už jsem předeslal, váš styl je specifický... Odkud vlastně berete inspiraci do vaší tvorby?

Pro nás je důležité, aby ta skladba dobře fungovala na parketě s důrazem na tvrdost, ale i na emoce!

Pokud děláte na nové skladbě, využíváte převážně softeware, nebo používáte i nějaké hardware mašinky? A přiblížíte nám víc i vaše studiové vybavení?

V podstatě všechno jede z PC. Běžně pracujeme v Cubase, i když aktuálně mě hodně baví Bitwig. Ale nejdůležitější je zvuk, takže k tomu bezpodmínečně potřebuješ speciálně upravený pokoj a dobré bedny.

Black Sun Empire

Vím, že v klubech používáte CD playery, ale přemýšleli jste někdy i o živém vystoupení?

Zatím to není na programu dne. :)

Prozraďte nám něco o D´n´B scéně u vás doma... Zaznamenali jste nějaký progres, zazářila u vás aktuálně nějaká nová jména?

Nizozemská scéna je opravdu silná, a koná se u nás neustále spousta akcí. Raději bych viděl více těch menších, protože ty velké mega akce to dělají těm menším o poznání těžší. A malé jsou zase zásadnější pro budoucnost, proto bych to raději viděl ubírat se tímto směrem. A co se týče těch nových jmen, která jdou nahoru, tak musím jednoznačně zmínit Imanu a Buunshin!



Vaše poslední vydané EP má název "MUD" a pracovali jste na něm spolu s Nymfem, se kterým už máte i pár tracků z minulosti... Je něco na spadnutí právě teď?

Podíleli jsme se na nových albech Prolixe a State of Mind, ale jak už jsem zmínil, máme spousty hotových novinek i rozdělaných věcí. Snad o tom dáme už brzy vědět!

U nás v České republice hráváte poměrně často... Jaké je z vašeho pohledu české publikum? 

České publikum je neuvěřitelné! Myslím si, že je to jedno z těch nejsilnějších ve světě a miluju hraní u vás!




Jste součástí i jiné scény než D´n´B?


Já osobně ne, hlavně ne teď. :) Ale Micha je velmi aktvní i jinde a třeba s projektem Tinlicker se mu teď hodně daří. Určitě si tuhle produkci vyhledej...

Díky moc za tipy i za rozhovor!


Ptal se Miky Rizek v říjnu 2019.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016