ROZHOVOR

 

Mark Knight: "Nastal čas, abych složil nějakou novou klubovou hymnu..."

Mark Knight. Velké jméno světové taneční scény a zakladatel jednoho ze stěžejních labelů Toolroom Records se po dlouhé době vrací se svým setem do pražského klubu Roxy. Při této příležitosti představí aktuální album s názvem "Untold Business", které právem sklidilo řadu kladných ohlasů, přičemž se vrací ke kořenům své hudební cesty. Naladit se na jeho pražské vystoupení můžete už teď v následujícím rozhovoru...

 

Vítám tě u rozhovoru pro Techno.cz, Marku. Jaký je pro tebe prozatím rok 2021?

Je dost hektický! Hodně se to odvíjí od dokončování a promování mého alba "Untold Business", což byl naštěstí zároveň velmi obohacující proces. Pak samozřejmě přišel návrat k rozvržení mého turné. Bylo to na jednu stranu podobné, jako když přistupuješ k prázdnému plátnu. Stejně jako pro mnoho lidí, tak i pro mě, to byla nejdelší přestávka od vystupování, jakou jsem za svou kariéru měl. Musel jsem si na to zvyknout, ale rozhodně to byla velká výzva, kterou jsem si užil.

Mark Knight

Letos jsi vydal debutové album, které, jak jsi uvedl, je návratem k tvým "soulful" kořenům. Spousta lidí přitom nemusí znát tuhle tvou kapitolu... Prozradíš, jak to bylo s tvými "soulful" začátky?

Pocházím z prostředí soulové hudby - to je to, co jsem jako dítě poslouchal a opravdu se s tím spojoval, takže to byl přirozený vývoj. Už dlouho jsem chtěl pracovat na projektu, který by odrážel mé kořeny v house music. Se vším, co mi zabírá tolik času v normálním koloběhu věcí, to však bylo něco, čemu jsem se nemohl tolik věnovat. Covid to všechno změnil a byla tedy ideální příležitost na tom začít pracovat.

Když vezmeme tvé nové album "Untold Business" jako celek, jaká skladba z něho je tvou nejoblíbenější?

Jednoznačně "Everything’s Gonna Be Alright". Ten rozsah všech zúčastněných lidí z něj udělal naprosto výjimečný track, a do značné míry upozaďuje atmosféru celého alba. Je to jedna z nahrávek, na kterou jsem za celou svou kariéru nejpyšnější - prostě taková, o které budete jednou vyprávět vnoučatům!


Jak probíhala tvorba celé desky? Šlo všechno hladce, nebo jsi musel čelit nějakým komplikacím? Podle jakých kritérií sis třeba vybíral hosty?

Největší výzvou byl Covid. I když mi to poskytlo čas a prostor, který jsem pro tento projekt potřeboval, tak to představovalo i výraznou logistickou výzvu dostat ty lidi do studia. Chtěl jsem, aby naše spolupráce byla tak osobní, jak jen to bude v lidských silách... Fyzické bytí s jinými lidmi během tvůrčího procesu vytváří něco, co nemůžeš plně replikovat na dálku. Zabralo to spoustu času, ale v podstatě každý track byl vytvořený tímto způsobem a myslím si, že hotový produkt odráží tohle kooperativní kouzlo.

Povedlo se ti na album získat nějakého hosta, se kterým jsi chtěl už dlouho spolupracovat, ale dosud jsi k tomu neměl příležitost?

Rozhodně je to Robert Owens! S ním jsem chtěl vždycky spolupracovat, ale doteď jsem pro něj nikdy neměl tu správnou písničku. Až teď "Pass It Up" pro něj byla naprosto perfektní! Věděl jsem to hned po jejím složení a Robert byl jediný člověk, kterého jsem tam chtěl mít. Naštěstí pro mě souhlasil a naprosto to celé vystihl! Ostatně jsem věděl, že to přesně tak udělá.


Jaký pro tebe byl návrat na pódia klubů a festivalů po tak dlouhé covidové pauze?

Bylo to zábavné, pokud jde o to, kde zrovna začínáte. Bylo zajímavé se po tak dlouhé době vrátit, znovu nasytit dav a zároveň hledat rovnováhu mezi hraním toho, co si myslíte, že chce publikum po tak dlouhé době slyšet. A upřímně? Stále na to přicházím, ale opravdu mě to přimělo se znovu zamilovat do DJingu. Ne, že by mě to dřív nebavilo, ale dalo mi to čas přemýšlet a ocenit, proč jsem to vždycky chtěl dělat.

Jak jsi vlastně strávil ten rok bez hraní a cestování za hudbou? Věnoval jsi ho hlavně tvorbě alba, nebo jsi ho využil i k nějakým tvým dalším koníčkům?

Kromě toho, že jsem hrál nebo sledoval fotbal, což je pro mne a mého syna velká vášeň, jsme chtěli dělat i něco jiného. Uchvátila nás horská cyklistika! Úplně jsme se do toho ponořili a bylo naprosto úžasné vyrazit na traily a trávit společně tolik času. Hodláme v tom pokračovat a podnikat takové výlety častěji.

Mark Knight

Během své kariéry v house music jsi toho dokázal opravdu hodně... Jaké jsou tvé další plány?

Myslím, že právě nastal ten správný čas, abych složil nějakou novou klubovou hymnu, ale víc zatím prozrazovat nebudu... Sledujte, co se bude dít!

Zanedlouho se po roce vrátíš k nám do Prahy, do klubu Roxy... Co bys vzkázal svým fanouškům a na co se od tebe můžeme těšit? Hodláš se v Praze zdržet a navštívíš nějaká zajímavá místa?

Prahu už jsem navštívil mockrát, ale nikdy nemám dost času zůstat a vidět něco z vašeho hlavního města, protože jsem obvykle hned další den zase na cestě. Ale rád bych zmínil, že jakmile u vás dohraji svůj set, ihned volám agentovi a požádám ho, aby co nejdřív vymyslel nějaký nový termín, kdy bych si v Praze mohl zahrát. Ne nadarmo je Praha v mých pěti nejoblíbenějších místech, kde rád hrávám. Roxy je skvělý klub, takže to bude opět výjimečné být zpět po tak dlouhé době!

Mark Knight

Díky za rozhovor a budeme se těšit na viděnou v Roxy!

Taky děkuji a těším se na vás!

 

Ptal se Pavel Aeling v říjnu 2021.

foto: Ben King, archiv

Britský DJ a producent Mark Knight se opět představí v pražském klubu Roxy a to v pátek 10. prosince.


Sledujte také:

Mark Knight Facebook
Mark Knight web 
Toolroom Records web

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016