ROZHOVOR

 

Promotéři vs. clubbeři: Robert Vaca

Ani nevím, zda-li mám vůbec nějaké oprávnění užívat tento nadpis, který kdysi dávno evokoval dobu naší taneční scény, kdy se plně diskutovalo a věnovalo se toliko času nejen hudbě, ale i prostoru pro komentáře mezi lidmi na parketu, ale také lidem, kteří stáli za oponou oné pomyslné taneční a hudební scény.

 

Po poslední velké akci CUBE, na které jsem si zase i ve svém věku připadal jako mladý kluk, co přijel tehdy před více jak jedenadvaceti lety poprvé do Brna, jsem si v duchu říkal, že by asi nebylo od věci trochu představit toho, který má tyhle naše radovánky na starosti. Je možné, že jej většina znáte, přeci jen, doba je jiná, plná sítí a komunikačních kanálů, reklamy a prostoru k vyjádření, ale tyhle starý rozhovory měly občas něco do sebe. No a taky mě zajímá, zda-li lidé ještě dokáží věnovat trochu toho svého času nějakému čtení...

CUBE má několik edicí, nebo jak to nazvat, a mám pocit, že je navštěvuji celkem pravidelně pod taktovkou pořadatele Roberta. Pojďme si tedy trochu více objasnit, kdo to vlastně je, co ho baví, co nemá rád a co pro nás připravuje dál.

Robert Váca


Roberte, není to sice rozhovor na živo, na to máme už dost málo času se takto soukromě potkávat, ale alespoň takto zprostředkovaně, bych rád v první řadě představil tvou osobu. Alespoň v krátkosti... Výšku a váhu si můžeš nechat pro sebe. :)

Moc díky za pozvání k rozhovoru, Petře, moc si toho vážím. V krátkosti se popsat? To mi nebude dělat problém. Jsem pohodář, co má rád humor, dobré jídlo, historii, přírodu a temné techno.

Díky, že o Tobě teď něco málo víme, ale řekni nám, jak a kdy vznikl nápad na akci, kterou jsi pojmenoval CUBE. Případně nám prozraď, kterou ze svých edic máš nejraději...

První edice se datuje do roku 2017. Ten nápad vznikl tak, že nás s klukama kolem mě přestaly bavit klasický klubový akce, měl jsem chuť na něco netradičního, vybočit ze zajetých kolejí. Už ani nevím, jak jsem tehdy přišel na Halu 36 v Holešovické tržnici, ale je to přesně tam, kde se CUBE zrodil. Od té doby se mnoho změnilo. Kterou mám nejraději? Asi Pekelné Doly díky nádherné přírodě, která tento jeskynní komplex obklopuje.

CUBE

Super, ty ses celkem hodně posunul od prvního mejdanu... Co se ti vybaví jako pořadateli, když slyšíš CUBE? Je mi jasné, že v první řadě asi starosti se vší tou přípravou a plány, ale zajímají mě i tvé pocity jako kluka, co má rád muziku.

První, co se mi vybaví, je úžasná komunita, která se pravidelně schází na našich akcích. Troufnu si říct, že minimálně polovinu návštěvníků znám osobně a jsou to mí přátelé. Dále se mi vybaví různá netradiční místa, kde CUBE byl, nebo kde bych ho rád uskutečnil. A samozřejmě techno.

Vím, že teď připravuješ na léto jednu novinku, která má dočasně, nebo možná i pak jako další část, vyplnit místo po Valečově, který se nemůže konat.

Letos Valečov není v plánu a příští rok se k němu možná přidají Pekelné Doly. Chceme lokace po čase měnit, nebo si dát alespoň na rok dva pauzu. Připravujeme nový projekt Secret Garden, na který se extrémně těším. 20 minut od Prahy bude takový menší festiválek, který spojíme s uměním a různými světelnými instalacemi. Stage pojede od 16:00 do 07:00, na místě bude krásná lesní chill zona, stanové městečko, prostě vše, co k tomu patří. Z Letňan pojedou 3 shutlle busy, které vás dopraví na místo a zpět. Koukal jsem, že nám zbývá už jen 150 lístků, ten zájem mě moc potěšil.

CUBE

Zahrada bude určitě strašně zajímavá... Je mi líto, že se tam letos nedostanu, i když to bude první edice, která má omezenou kapacitu, ale zajímavá akce je i tvůj Ještěd. Řekni nám, jak tě tohle taky napadlo a jaká k tomu byla cesta.

O Ještěd jsem se zajímal několik let, až realizace CUBE na překrásném rokokovém zámku Nové Hrady nebo v kostele Sacre Coeur přesvědčily vedení hotelu Ještěd, že tam mejdan mohl proběhnout. Předcházely tomu měsíce příprav, ale povedlo se a letos si to zopakujeme. Jo a je už vyprodáno! 

Ke všem tvým projektům určitě vedla dlouhá cesta... Máš taky nějaké jiné pracovní záležitosti a věnuješ se něčemu se stejnou vervou jako pořádání akci?

Vypomáhám start-upům v oblasti marketingu a komunikace. Není to ale nic kontinuálního. Když někdo něco potřebuje "rozjet", tak jsem tu pro něj.

Robert Vaca

Vím, že máš taky skvělý vztah s tátou a hodně ti pomáhá, jestli se nepletu... Jak se tohle vůbec stane, že táta a syn najdou cestu ke společné "zábavě".

Řekl bych, že táta po mém boku chytl druhý dech. Ne, vážně, je to rodina a jsou určité pozice, které ve svém podnikání svěřím právě jí. Táta je rád mezi lidma, takže role hlavního vítače na eventech mu ideálně pasuje. Také mi hodně pomáhá přítelkyně, která se začíná realizovat v grafice nebo mi pomáhá s organizací.

Je něco, co bys na taneční scéně chtěl mít jinak, nebo chtěl lépe rozvinout v rámci nějakých spoluprací či domluvy? Je tu pořád ještě hodně lidí, kteří se věnují podobnému... Co ti tu chybí mezi vámi "pořadateli".

Poslední dobou se situace hodně zlepšila, i co se týče kominikace. Z 90 % si mezi sebou vycházíme vstříc s termíny, panuje příjemná atmosféra. Samozřejmě najdou se i tací, kterým je to jedno, a jedou si své business techno, ale tak je to přeci v jakémkoliv byznyse. Ale vesměs cítím dobrou partu...

Robert Váca

Co tebe dnes naláká na mejdan? Ať už u nás, nebo někde venku...

Mě vždy naláká na mejdan Cukr. Jejich nápady a lokace jsou tak geniální, že to snad ani nejde popsat. Do zahraničí jezdím pravidelně na Time Warp a občas do Barcelony na jejich Brunch. To jsou akce s atmosférou, mám to moc rád.

Zahraničí je skvělé, když jej poznáš, vím z vlastní zkušenosti po prvním mém Awakenings v roce 2011 - zážitek na celý život a hlavně touha být toho součástí pořád. Ale i u nás máme skvělá místa a mejdany, které to dopracovaly daleko, třeba LIR, Transmission a další. V čem dle tebe tkví úspěch a kvalita?

V dobrých nápadech a poctivému provedení akce. Jak pravil můj mentor Tomáš Nezval, ty nejlepší vznikají přece v noci, a proto vždy pod rouškou tmy vymýšlím, jak co nejlépe zaujmout fanoušky rovných beatů – techna a převést mé myšlenky a fantazie na nějakou úžasnou lokaci, kde společně prožijeme ty krásné chvíle spojené s touto úžasnou muzikou a přáteli.

Máš ještě nějaký vzkaz pro lidi? Nějaké motto?

Mé motto, kterým se řídím už léta, zní - "failure is not an option", neboli - neúspěch se nepřipouští.

Díky za Tvůj čas!


čéša

foto: Foto Vrzal

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016