ROZHOVOR

 

Mladí a neklidní: Midnight Funk Music

Další epizodou v sekci Mladí a neklidní na techno.cz by mohli být dva kamarádi, dva ne zase úplně hudebně rozdílní DJs, kteří se po letech společných tanečních akcí a vystoupení dali dohromady a začali skládat muziku žánru Synth Wave, kterou oba tolik respektují a mají rádi, a rozhodli se vytvořit něco do budoucna. Něco, co bude možná znít ještě mnoho let po tomto článku. Pojďme si popovídat s Michalem a Patrikem alias Mignight Funk Music o jejich připravovaném singlu a albu.

 

Michale a Patriku, hned na úvod bych se rád zeptal, jak se máte?

Michal: Děkuji za optání, Petře. Mám se dobře, protože se blíží den vydaní naší desky a mám z ní velkou radost. Když se za tím vším ohlédnu, jsem na nás hrdý, že se to zvládlo.

Patrik: Já dost pracovně, ale dá se říct, že spokojeně.

Midnight Funk Music


Kluci, znáte se více jak deset let a i když jste oba z podobného soudku, řekl bych, jak se stane, že se dva DJs dají dohromady a začnou vytvářet společný hudební projekt?

Michal: S Patrikem jsme se celkem dlouhou dobu neviděli, ale nějak jsme se zase začali potkávat a rozdělali nějaké tracky. No a ten nápad se zrodil tak, že jsem se jeden večer hodně opil, prostě jsem v opilosti volal Patrikovi, když jsme spolu zrovna dodělávali jeden track, a v hlasových zprávách jsem ho pod vlivem přemlouval, že se prostě musí jít dál a udělat album, a že by to mohlo být skvělý. Ale ono mi na začátku nedošlo, že ne každý track půjde tak rychle, že ne vše se nám podaří domluvit hned a inspiraci na skládání taky nemáte pořád. Takže Patrika jsem do toho asi trochu ukecal já...

Patrik: Jak s oblibou říkám: "všechno se děje z nějakého důvodu," tak tady to platí dvojnásob! Michala jsem neviděl dlouhou dobu, kontakt měl jen přes sociální sítě, nicméně časem jsme se sešli u mě ve studiu a z jedné návštěvy se stal maraton na 1 rok a pár měsíců.

Jak vás napadlo dát se dohromady, nebo kde se to spíš stalo, a kdo byl vlastně tím "zakladatelem" projektu Midnight Funk Music?

Michal: Když jsme s Patrikem začali tak nějak řešit vydání celého alba, tak během toho roku příprav jsme vlastně zjistili, že nějaký projekt Midnight Funk už existuje, a má vydané dva tracky. Je to nějaký Japonec, tak jsme přistoupili k tomu, že nás pojmenujeme Midnight Funk Music. Ale název jako takový objevil Patrik. Ty názvy skladeb na albu jsou tak nějak spíš "tribute to Daft Punk" a co nás právě napadlo. Například "Maranello" je odkazem na závodní okruh v Itálii...

Patrik: Nebylo to tak, že by padlo: "uděláme projekt". Vyplynulo to ze situace a člověk pak zjistí, že se to děje a začne to nějak pojmenovávat. Vlastně za to může několik skleniček vína...


Co ve vás probudilo tu jiskru ve všem pokračovat a dotáhnout to nejen na singl, který brzo vyjde, ale až k celému albu?

Michal: Mě v minulosti dost zásadně ovlivnilo album "Discovery" od Daft Punk, a když Patrik volal, jestli to tedy myslím vážně, rozhodně jsem chtěl, abychom to dotáhli dál. Oba jsme dost specifičtí, ale umíme, co se týče hudby, společně vycházet a kombinovat ty naše osobnostní části. Já už jsem vyčerpal ambice jako obyčejný DJ, prostě moje DJ kariéra už se vyčerpala, vše, co jsem chtěl, už jsem prožil a nyní jsem chtěl pracovat na něčem, co tu zůstane a zanechá nějakou stopu, nějaký odkaz. Daleko víc mě zajímala ta tvorba a nejen ta tvorba, ale to tvoření a řešení všeho kolem toho...

Patrik: Já bych řekl, že to přišlo samo postupem času. Třeba, když jsem byl v práci, tak jsem se několikrát přistihl, jak myslím na to, že by byla škoda to nechat jen u jedné skladby. Navíc je to jiný žánr hudby, než který jsem dělal, velká inspirace pocházela a stále pochází od Daft Punk, tak proč si neudělat taky takový "Homework". Pak mi všechno dávalo větší smysl...

Mnoho z nás asi ani nemá pořádně představu o tom, co všechno to obnáší, kolik hodin prosedíte u softwaru, shánění vokalistky a domlouvání termínu. Můžete nám to trošku přiblížit?

Michal: To zabere hromadu času, hromadu vyřizování a kontaktů. Každý člověk má nějaký svůj rytmus a s každým se vše domlouvalo jinak. S Kristýnou se to dalo domluvit během jednoho večera. S Miris už to bylo zase trochu jiné, je to nejen zpěvačka, ale i maminka od dítěte a hudební kariéru tolik neřeší. Prostě ten život se netočil těm lidem jen okolo našeho alba a Midnight Funk Music. Třeba focení několika fotek na cover zabralo hodiny a hodiny na mrazu v podzemních garážích, nebylo to vždy jen o sezení u počítače a tvoření songů. Každopádně celá ta cesta určitě stála za všechno tohle snažení...

Patrik: Je to občas velice náročné, ale kdyby nebylo, tak to asi člověk nedělá pořádně! Dost nám pomohly Michalovy kontakty, hned věděl a měl jasnou představu, jak to bude, což mi velice ulehčilo práci a mohl jsem se soustředit na dokončování skladeb.

Midnight Funk Music


Co vám bylo u tvorby alba tou největší inspirací?

Michal: Pro mě rozhodně tou největší inspirací byly a jsou ty legendy, které jsem měl vždy tak rád. Ať už jsou to Daft Punk, celá francouzská scéna jako například DJ Falcon, Alan Braxe a řada dalších. Ty jsem poslouchal a přes ty různé styly, co jsem hrával, jsem se vrátil obloukem zpět k tomu, co mě nejvíc ovlivnilo a bavilo. V tom albu je to určitě hodně slyšet.

Patrik: R-A-M

Co tímhle albem chcete lidem předat a říct? Nebo je to čistě tvorba od srdce a pro lidi?

Michal: Můžu s jistotou říct, že určitě to není tak, abychom našli tímto albem u lidí nějaké laciné zalíbení. Tvořili jsme ho svobodně a s radostí a pokud by to mělo sto poslechů, a nebo milion, je už spíše vedlejší. Samozřejmě, že budeme rádi, pokud se bude líbit, ale primárně to bylo děláno pro radost. Album není běžná věc a my jsme chtěli udělat něco, co tady po nás zůstane. Album je prostě odkaz od nás pro ty, co mají rádi hudbu tak jako my.

Patrik: Je to 100% svoboda projevu, kdy člověk nemá svázané ruce labelem a můžeš se s čistou hlavou vyjádřit, aniž bys cítil závazek či očekávání.

Midnight Funk Music


Byla u tak velké věci, jako je album, ponorka?

Michal: Hele, to je vtipný... Mně tak nějak přijde, že jsme to celé, celý ten rok, dělali v jedné takové malé ponorce. Oba máme dost složité osobnosti a charaktery. Dost často bylo těžké se na něčem shodnout, ale vždy to nějak vyplynulo, i když byly dny, kdy jsme jen seděli a neudělali vůbec nic. Například, když přišla válka na Ukrajině, do ničeho se nám ani moc nechtělo, prostě ne vždy to šlo. Na začátku máš jasný cíl a vizi, ale pak to časem musíš přizpůsobit okolním věcem, které nás ovlivňují.

Patrik: Občas ano, ale myslím si, že už se docela dobře známe a dokážeme respektovat a přijmout názor toho druhého a nedělat z toho problém. Kdyby to nešlo, tak ani není tento rozhovor. :)

Kdy se můžeme tedy těšit na konkrétní výsledky vašeho snažení? Singl vyjde již v červnu, že? A album na konci měsíce?

Michal: Vinyly už máme vyraženy, to je hotová věc. 12. června vyjde singl s Kristýnou Pejcharovou, který se jmenuje "VHS Dream", a bude na všech platformách k dispozici. V pondělí 26. června vyjde deska na všech streamovacích platformách včetně vinylu. To bude i na sociálních sítích. Finálem bude křest desky 30.6. v klubu Duplex na terase, kam tímto zveme všechny kamarády a lidi, kteří by měli zájem o představení Midnight Funk Music. Událost už je na Facebooku a my se moc těšíme!

Patrik: Michal řekl všechno důležité, takže se už jen oba těšíme...

Midnight Funk Music

Co vám tenhle náročný rok u tvorby alba dal a co vzal?

Michal: Dal mi neskutečně moc vzpomínek a zážitků, které mi už nikdy nikdo nevezme. No a co se stane po albu, to už je vedlejší. Já budu navždy vidět tu práci s Patrikem a celý ten proces, který vedl až k vytvoření této naší desky. A je to i velký odkaz a vzkaz pro mého dědu, který si vždy přál, aby jeden z jeho vnuků skutečně dělal a tvořil hudbu, a tímto je to takové zadostiučení.

Patrik: Určitě mí dal hodně hezkých vzpomínek a taky určitou disciplínu. I pro mě to znamená hodně, jsem na nás velice pyšný a moc bych si přál, aby se lidem deska líbila! Těším se i na ten moment, až ji předám rodině! A co mi vzal? Vlastně nic, taková zkušenost člověku jen přidá.

Kluci, díky moc za váš čas, přeju hodně štěstí a vidíme se v Duplexu 30. června na terase!


Ptal se čéša v květnu 2023.

foto: Petr Hricko

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016